Enorm ondergronds Stonehenge gevonden


super Stonehenge

De mysterieuze steencirkels van Stonehenge in Zuid-Engeland zijn niet uniek. Vorig jaar rapporteerden onderzoekers al dat drie kilometer verderop nog een enorm stenen monument ligt. Nu weten ze precies hoe groot dat bouwwerk is. Het bestaat uit ten minste 200 stenen tot 4,5 meter hoog.

De stenen liggen grotendeels onder de zogenoemde Durrington Walls, een nederzetting uit het stenen tijdperk. De wetenschappers hebben het stenen monument zonder graven gevonden. Sinds 2010 loopt het project ‘Hidden Landscapes’, waarbij een tien vierkante kilometer groot gebied rond Stonehenge meter voor meter met grondradar en magnetometer wordt opgetekend. Deze geofysische methoden leveren gedetailleerde 3-D beelden op van ondergrondse gebouwen en faciliteiten.

Net als in Stonehenge is op de grondradar te zien dat het om een ronde of ovale terp gaat en een gracht. Alleen veel groter. Met een diameter van 500 meter (Stonehenge: 110 meter) moet dit een gigantisch monument zijn geweest. Het systeem bestaat uit een 1,5 kilometer lange en 30 meter brede muur. Die is tot drie meter hoog en ligt binnen een bijna 18 meter brede gracht.

Door de radargegevens denken de onderzoekers dat het gaat om zogenoemde sarsens, zandstenen uit het gebied. Deze steensoort werd ook gebruikt voor delen van Stonehenge. Ze denken ook te zien dat het gaat om een ouder monument dan Stonehenge, dat uit 2300 voor Christus stamt. Het is de grootste van zijn soort in Engeland, waarbij de vraag zich opnieuw opwerpt waarvoor deze structuren dienden. Er zijn graven gevonden binnen de cirkels, maar of dat het hoofddoel was, moet nog worden uitgezocht.