Enkele hersencel herkent auto


Hoe werken onze hersenen? De wetenschap komt er pas langzaam achter. Nu door de ontdekking dat één cel al zwaar denkwerk kan doen.

Je hebt een gedachte. Bijvoorbeeld over wat je vanavond gaat eten, de rol van Robin van Persie binnen Oranje of over die vervelende collega. Waar zit je gedachte precies in je brein? Tot nu toe is dat onbekend. Dat er gespecialiseerde cellen in de hersenen zitten voor bepaalde taken, lijkt wel vast te staan. Maar heb je deze cellen nodig voor gedachten of gebruik je de generalisten onder de hersencellen?

Om deze vraag te beantwoorden hebben MIT onderzoekers de prefrontale cortex onderzocht, verantwoordelijk voor besluitvorming en planning.

Om een kat en een hond uit elkaar te houden heb je gespecialiseerde hersencellen nodig. Een kat en een sportauto kun je herkennen door 'gewone' hersencellen te gebruiken.
Om een kat en een hond uit elkaar te houden heb je gespecialiseerde hersencellen nodig. Een kat en een sportauto kun je herkennen door 'gewone' hersencellen te gebruiken.

Apen (hun hersens lijken op de onze) kregen plaatjes te zien van sportauto’s en gezinsauto’s, honden en katten. Via een scanner werd bekeken welke hersencellen actief waren op het moment dat ze de plaatjes voor hun neus kregen. Om zaken van elkaar te onderscheiden die op elkaar lijken, bijvoorbeeld de sportauto en de gezinsbak, gebruikte het apenbrein gespecialiseerde cellen. Maar om bijvoorbeeld honden en auto’s van elkaar te onderscheiden werden generalistische cellen aan het werk gezet. Soms werd maar één cel gebruikt om iets te herkennen als voertuig of dier.

Dit vermogen van cellen om te ‘multitasken’ toont aan dat dezelfde hersencellen kunnen worden gebruikt voor verschillende taken. De onderzoekers vermoeden dat dit multitasken ons het vermogen geeft om kritisch over iets na te denken.

Een volgende stap zal zijn om gedachten in bepaalde cellen te isoleren. Uiteindelijk hopen de onderzoekers aan te tonen dat hersenafwijkingen als autisme voorkomen uit een storing van het multitaksen van de hersenen.