Eng: man heeft dolk in plaats van hand


dolkhand

Groot was de verbazing van archeologen toen ze op een middeleeuwse begraafplaats het lijk van een man vonden zonder rechterhand. In plaats daarvan had hij een dolk laten aanbrengen. Hij was ermee begraven en geeft ons op die manier een inkijkje in zijn wereld, waarin een wapen waarschijnlijk nodig was.

De opgraving is uitgevoerd door Sapienza universiteit uit Rome. Ze hebben een begraafplaats van de Longobarden blootgelegd in noordelijk Italië. Daarbij vonden ze honderden lijken van mensen en – gek genoeg – honden. Ook werden twee onthoofde paarden aangetroffen. Wat de betekenis daarvan is, blijft onduidelijk.

En ze vonden dus deze man, die stierf toen hij tussen 40 en 50 jaar oud was. Bij een gevecht of een ongeval was de man zijn hand kwijtgeraakt en hij had een prothese gekregen in de vorm van een steekwapen. Daaromheen was extra bot gegroeid, wat betekent dat de dolk al enige tijd op zijn onderarm zat. Hij kon het ook niet af doen. Wel gebruikte hij een leren gesp om de prothese beter vast te maken; zijn tanden vertoonden slijtage van het vastklemmen van het riempje.

Waarschijnlijk was hij een soldaat, zo schrijven de archeologen in het vakblad Journal of Anthropological Sciences. Door deze prothese kon hij zijn beroep blijven uitoefenen. Iets waar legers tegenwoordig ook van dromen.