Eng: van wie is gigantische zwarte doodskist in Egypte?


doodskist alexandrie

We weten veel, zo niet alles over hoe de oude Egyptenaren hun doden begroeven. Duizenden begraafplaatsen zijn er in de loop der tijd gevonden, rijk versierd en voorzien van de typisch Egyptische look. Daarom is de laatste vondst uit het land van de farao’s zo’n mysterie. Alles aan het graf dat is gevonden bij de stad Alexandrië is anders, te beginnen bij de doodskist.

Deze sarcofaag is namelijk niet rijk versierd en voorzien van een portret van de dode, maar het ding is pikzwart en loodzwaar. En de kist is groot, maar dan 2,5 meter lang en 185 centimeter hoog. Het is een van de grootste die ooit in Egypte is gevonden. Dat geeft aan dat degene binnenin waarschijnlijk een belangrijk persoon was, die niet op een cent hoefde te kijken.

En dan is het nog het beeld van een hoofd, gemaakt uit albast dat naast de kist is gevonden. Het lijkt in niets op andere kustwerken uit het oude Egypte.

Archeologen van het Egyptische ministerie van Oudheden denken dat de kist 2000 jaar oud is en dat er nog altijd een lijk binnenin zit. Het deksel is namelijk met een soort cement dichtgemaakt. Ook daarmee lijkt de vondst van de kist op het begin van een Indiana Jones of The Mummy-film. Het lijkt alsof de mensen die de kist begroeven niet wilden dat degene binnenin er ooit nog uit zou komen.

Een verklaring voor de vreemde kleur en afmetingen van de doodskist kan zijn dat het ding stamt uit de periode dat Alexander de Grote Egypte veroverde. De grote Grieks-Macedonische krijgsheer ligt ergens in Alexandrië begraven – de stad is naar hem genoemd – maar zijn graf is nooit gevonden. Kan deze doodskist iets met hem of zijn mannen te maken hebben? Het gaat nog even duren voor de kist heel voorzichtig zal worden geopend. Misschien dat we dan antwoorden krijgen.