Energiedrankjes zorgen voor ‘plakkerig bloed’


Ben je een fan van energiedrankjes? Dan bezorg je jezelf wellicht hartproblemen, zeggen onderzoekers. Je krijgt plakkerig bloed.

Een energiedrankje kan zorgen voor een aanzienlijke stijging van de bloeddruk bij gezonde volwassenen, blijkt uit Australisch onderzoek. Bovendien verhogen de drankjes de plakkerigheid van het bloed en kunnen ze bloedvaten beschadigen.

De resultaten verschenen in deze week in het American Journal of Medicine.

Het onderzoek werd gehouden onder vijftig gezonde vrijwilligers van begin twintig. Het bleek dat een uur na het drinken van een blikje (250 ml) energiedrank, er een toename in de bloedstolling plaatsvond. Ook verminderde de functie van bloedvaten. Beide verhogen het risico van een hartaanval.

energiedrank

De onderzoekers van de universiteit van Adelaide keken niet naar welke van werkzame bestanddelen van de drank – cafeïne, taurine of glucuronolacton – deze effecten kan hebben veroorzaakt, maar speculeren dat het een gevolg van de combinatie zijn.

Sinds energiedrankjes op de markt zijn, komen er verhalen los over jonge mensen die na het drinken een hartaanval krijgen. Volgens de Australiërs moeten die gevallen in het vervolg beter worden onderzocht om de risico’s van energiedrankjes in kaart te krijgen.

Geen energie nodig, maar wel slaap? De nieuwste hit in de Verenigde Staten zijn drankjes waarvan je moe wordt. Deze drankjes, met namen als iChill, RelaxZen and Dream Water, bevatten melatonine, een hormoon waar je slaperig van wordt.