Energie uit de ruimte?


Bijna 100 jaar geleden kwam de Roemeens-Duitse natuurkundige Hermann Oberth (foto) op een briljant idee. Hij wilde een elektriciteitscentrale bouwen in de ruimte. De energie die daar opgewekt zou worden kon naar de aarde worden gestuurd met radiogolven. Het idee van Oberth was pure theorie, de techniek was nog lang niet zo ver.

Maar tegenwoordig zou het kunnen. Sterker nog, het Naval Research Laboratory van de Amerikaanse marine doet onderzoek naar de mogelijkheid om een dergelijke krachtbron op te zetten. Ze hebben een prototype ontwikkeld van de energiezender. De Amerikanen hebben daar groot belang bij. Hun soldaten opereren vaak in gebieden waar geen stroom is en gebruiken steeds meer energie.

Door een grote oppervlakte aan zonnecellen in de ruimte te hangen en de stroom naar beneden te sturen, zou dat probleem kunnen worden opgelost. Zonnecellen in de ruimte vangen onafgebroken licht en zijn daarmee vele malen effici├źnter dan op aarde. Ook zijn er geen wolken of stof om de zonnestralen tegen te houden. De Amerikanen denken een oppervlakte van een vierkante kilometer cellen nodig te hebben om flink wat stroom op te wekken.

Het zenden gaat met een microgolfzender. Volgens de Amerikanen is een laser ook mogelijk, maar zijn de risico’s daarbij veel groter. Ze hopen binnen enkele jaren de eerste experimenten met het prototype te kunnen doen.