Energie besparen met magneet?


Werkt hij, of werkt hij niet? Dat is de grote vraag die Duitsland momenteel bezig houdt. Een rechter moet uitsluitsel brengen. Het onderwerp van de discussie is een magneet van 250 euro, de Ecojet. Die moet je op de leiding van gas of olie plaatsen die je kachel in gaat. Zo zou je per jaar honderden euro’s aan stookkosten besparen, zo beweert de fabrikant, firma SCS.

Hoe werkt het? Volgens SCS doorbreken hun magneten zogeheten waterstofbruggen in de brandstof, waardoor zich meer zuurstofmoleculen kunnen hechten aan de brandstof. Die verbrandt daardoor vollediger en wekt zo meer energie op. Om dezelfde warmte te krijgen, heb je minder brandstof nodig.

Wie daar openlijk aan twijfelt, wordt door SCS voor de rechter gesleept. En critici zijn er genoeg, allerlei ingenieurs, natuurkundigen, thermodynamici en zelfs ruimtevaartdeskundigen hebben de uitvinding ‘quatsch’ genoemd. Een daarvan, beschuldigde SCS zelfs van ‘oplichterij’.

Deze Tom Berger werd door SCS zelfs tot het Hogegerechtshof achtervolgd. Die stelde dat zolang er geen bewijs is voor de magische werking van de magneet, de uiting ‘oplichterij’ een mening is die geuit mag worden. Dat heeft ook gevolgen voor Nederland. De Ecojet is ook in ons land te koop, via internet. Hier wordt hij voornamelijk aangeboden aan de tuinbouw en de kleine industrie, vanuit een groothandel in Joure.

Het Nederlandse bedrijf CSC heeft niets met het Duitse CSC te maken.