Emancipatie Saudi-stijl


Een groot gedeelte van de vrouwen in Saudi-Arabië werkt niet. Als ze dat doen, dan lopen ze in de meeste gevallen de kans om mannen tegen te komen – en dat is een grote no-no in het streng islamitische koninkrijk. Om die reden werden vorig jaar nog alle kassières van supermarkten ontslagen: een fatwa verkondigde dat het onacceptabel was dat ze met mannen afrekenden.

Maar vrouwen willen wel graag werken, en ze zijn nog goedkoop ook. Dus heeft het Indiase bedrijf Tata Consultancies iets nieuws bedacht: een Saudisch telefonisch service center waar uitsluitend vrouwen werken. Bewaking, technici, catering: iedereen is vrouw. Twee grote bedrijven hebben al aangegeven met het service center te gaan werken.

Met reden: de vrouwen zijn ook nog eens erg goedkoop. Onderzoek vorig jaar toonde aan dat de paar Saudische vrouwen die wél werken, gemiddeld de helft verdienen van mannen in vergelijkbare beroepen. Het centrum heeft 400 vrouwen aangenomen, maar groeit nog dit jaar door tot 3000 vrouwelijke employees.