EMA: voordelen Janssen vaccin wegen op tegen nadelen


De Europese medicijnwaakhond EMA bevestigt dat het vaccineren tegen Corona met het vaccin van Janssen kan leiden tot ongewone bloedstolsels en lage bloedplaatjes. Dat blijkt vooral uit acht meldingen uit de Verenigde Staten van ernstige gevallen van ongewone bloedstolsels, waarvan één met dodelijke afloop. In de Verenigde Staten hebben meer dan 7 miljoen mensen het vaccin van Janssen gekregen.

Alle gevallen deden zich voor bij mensen jonger dan 60 jaar binnen drie weken na vaccinatie, de meerderheid bij vrouwen. Dus de combinatie van bloedstolsels en lage bloedplaatjes is zeer zeldzaam, en ‘de algemene voordelen van het COVID-19-vaccin van Janssen bij de preventie van COVID-19 wegen op tegen de risico’s van bijwerkingen’, zo laat het EMA weten.

Het EMA keurt gebruik van Janssen dus goed, maar roept Europese staten op goed te letten op tekenen van bloedstolsels en lage bloedplaatjes. Als deze zich voordoen, kan een arts ze vroegtijdig behandelen. Dat kan helpen om complicaties te voorkomen.

Ook moeten staten goede voorlichting geven. Het risico op deze bijwerking is zeer laag, maar mensen die het vaccin zullen krijgen, moeten toch op de hoogte zijn van de symptomen zodat ze snel medische behandeling kunnen krijgen om te helpen herstellen en complicaties te vermijden.