Animatie brengt je hersens in de war


animatie

Probeer je een animatiefilm te herinneren die je een tijdje geleden hebt gezien. Bijvoorbeeld Ice Age. Vond je het leuk? Ja, waarschijnlijk wel. De mammoet, de luiaard en de sabeltandtijger zijn een gek stel samen. Maar hoeveel herinner je je nog écht van de film? Misschien een paar flitsen en het grote verhaal, maar details zul je tevergeefs zoeken in je hersens.

Dat voorspellen wetenschappers van de Universität Bielefeld in Duitsland. Ze deden onderzoek naar hoe we animatiefilms in onze hersens verwerken door mensen te scannen terwijl ze kijken. Daarbij ontdekten ze dat we geanimeerde figuren, of het nou mensen of dieren moeten voorstellen, waarnemen als personen. Als ze kwaad kijken (foto) dan zien we dat en we registreren het ook emotioneel als kwaadheid.

Maar als het gaat als geheugen, dan zijn al die pixels ineens weer precies dat: levenloze figuren, dingen. We stallen de herinnering aan de film in het gedeelte van de hersens dat verantwoordelijk is voor objecten. Als we de bioscoop uitlopen, zijn we veel details al weer kwijt. In de dagen en weken daarna laten we nog veel meer herinneringen los, ze zijn gewoon niet belangrijk genoeg.

Ander belangrijk nieuws voor de makers van animaties, is dat de menselijke hersens het sterkst reageerden op heftige emoties. Subtiele opgetrokken wenkbrauwen werken bij animaties schijnbaar minder goed. Maar blijdschap en agressie des te beter. Voor een kunstzinnige film met allerlei minimale emoties kun je dus beter echte acteurs gebruiken dan geanimeerde figuren.

Maar het werkt gek genoeg alleen als animatiefiguren er niet te echt uitzien. Hoe realistischer de getoonde animatie, hoe slechter de proefpersonen reageerden op emoties. Het is een fenomeen dat de grote filmstudies uit ervaring kennen. In de VS noemen ze dat de ‘uncanny valley’, de leegte die er moet zijn tussen echte films en animatie. Nu is aangetoond dat die echt bestaat.