Elites succesvol door chronische zelfoverschatting


elite zelfoverschatting

Elites houden zichzelf in stand door pure zelfoverschatting, concluderen Amerikaanse onderzoekers na onder andere een experiment op ondernemers in Mexico. De kinderen van mensen op hoge sociale posities krijgen van jongs af aan mee dat ze bijzonder zijn en het verdienen om zelf ook een goede baan te krijgen. Door dat te gaan geloven, zijn die kinderen ook succesvoller, ook al presteren ze in werkelijkheid heel middelmatig.

Voor deze studie van de University of Virginia togen de onderzoekers naar Mexico, waar ze 150.000 aanvragers van een zakelijk krediet gebruikten als proefkonijnen. Ze legden deze mensen een vragenlijst voor over onder andere hun familiegeschiedenis en onderwierpen ze aan een psychologische test. Daarna keken ze wie van de bank daadwerkelijk een krediet kreeg.

Dat elites zichzelf in stand houden, is al langer bekend. Soms zelfs eeuwen achter elkaar. Maar wat de wetenschappers uit Virginia ontdekten, is dat het vooral de buitenwereld is die daar hard aan meedoet. Omdat kinderen uit elites uitstralen dat ze beter zijn dan de rest, geloven anderen dat ook. In dit geval kredietverstrekkers, die vaker een lening geven aan de nazaten van mensen die ook al veel krediet hadden.

De onderzoekers zagen ook dat mensen uit hogere sociale klassen zich vaak beter voordeden dan ze waren. Ze beweerden van meer dingen verstand te hebben dan het geval was, of te beschikken over superieure vaardigheden. In persoonlijke gesprekken stelden ze zich arroganter op en maakten meer indruk op de kredietverstrekker.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology.