‘Elektrische bacteriën’ gevonden


In een Australische rivier hebben wetenschappers grote hoeveelheden bacteriën gevonden die een lichtje kunnen laten branden. Dat zulke Desulfobulbaceae bestaan, is al sinds 2010 bekend, toen een onderzoeksteam ze in Denemarken vond. Maar dat waren maar een paar van deze organismes, die vanwege hun vorm ook wel ‘kabelbacteriën’ heten. In Australië zijn in een rivier grote hoeveelheden gevonden door onderzoekers van Monash University en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.

De Desulfobulbaceae zitten in riviermodder. Daar hebben ze aan twee dingen behoefte: waterstofsulfide als voedselbron en zuurstof. Het eerste vinden ze diep in de modder, het tweede op de plek waar het sediment in contact staat met het water. Om te overleven moeten beide stoffen bij elkaar komen. Dat krijgen de bacteriën voor elkaar door er elektronen uit los te maken en die door hun kabelvorm naar elkaar toe te laten stromen.

Zulk transport van elektronen noemen we elektriciteit. De Desulfobulbaceae wekken daar behoorlijk wat van op. Een oppervlak zo groot als een hand is genoeg om een led te laten branden. De bacteriën geven zelf ook licht, ze lichten op in de modder op de bodem van de rivier. Een typische kabel is een paar centimeter lang.

Kan dit een nieuwe bron van energie worden? Het is zeker interessant om dat verder te onderzoeken. Het team dat de bacteriën op een rivierbodem heeft gevonden, krijgt een Australische subsidie om het fenomeen verder in kaart te brengen.