El Niño lijkt nu al terug

Klimaatverandering?


nieuwe el nino

Het klimaatfenomeen El Niño is gelukkig behoorlijk voorspelbaar. Iedere drie tot zeven jaar warmt het water van de Stille Oceaan op, wat zorgt voor droogte in Azië en regen en storm in Zuid-Amerika. Het begint meestal rond Kerst, vandaar de naam. El Niño is het Kerstkindje. Na een jaar – soms twee – is het weer voorbij en keren de normale omstandigheden terug. Vorig jaar hebben de mensen in Zuid-Amerika een El Niño gehad, dus ze zijn er nu weer even vanaf. Toch?

Nou nee. In alle opzichten lijkt het weersfenomeen nu, na een jaar, al weer terug te zijn. Er komen aan de Peruaanse kust ongekende hoeveelheden neerslag uit de hemel (foto), het stormt en het zeewater is liefst vijf graden warmer dan normaal. Omstandigheden waar de Peruanen en Chilenen net dachten zeven van te zijn verschoond. Klimatologen denken dat klimaatverandering een rol kan spelen bij deze boemerang.

Het Centre of Excellence for Climate System Science in Australië waarschuwde al in 2014 dat de atmosfeer van een opwarmende aarde veel vaker een El Niño kan veroorzaken dan eens in de zeven jaar. Het Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung in Duitsland voorspelde in datzelfde jaar dat er zelfs een soort permanente El Niño kan ontstaan, waarbij de kust van Zuid-Amerika bijna voortdurend bloot staat aan noodweer.

Of dat nu is begonnen, is moeilijk te beantwoorden. Het kan een staartje zijn van de vorige El Niño, het kan een tijdelijke opwarming van het zeewater zijn. Meestal bereikt het noodweer zijn hoogtepunt in de Zuid-Amerikaanse winter, rond juli. Klimaatmodellen van de Amerikaanse organisatie NOAA laten nu een kans van 50 procent zien dat het deze winter opnieuw hard gaat regenen en stormen. Het Australische weerbureau ziet in zes van de acht klimaatmodellen een El Niño ontstaan. Maar het voorspellen van dit weerfenomeen is altijd lastig. Klimatologen hebben vaker noodweer aangekondigd, dat er niet is gekomen.