El Niño gaat zich extremer manifesteren


Opwarming van de aarde zal zorgen voor meer en extreme El Niños. Dit beweren wetenschappers verbonden aan CSIRO Marine and Atmospheric Research, een Australisch onderzoeksinstituut. Er valt meer droogte te verwachten in Zuidoost-Azië en Australië, overstromingen in Zuid-Amerika en ander extreem weer in andere werelddelen.

Het weerverschijnsel El Niño zorgt voor uitzonderlijke opwarming van de Stille Oceaan. De wolken die zich dan vormen, regenen uit boven Zuid-Amerika, terwijl de westelijke regio’s van de Stille Oceaan te maken hebben met droogte. El Niño doet zich eens in de paar jaar voor en heeft grote invloed op het weer in de wereld. De naam, El Niño, verwijst naar het Kerstkind, omdat het verschijnsel zich rond de Kerstdagen voordoet.

Om de effecten van opwarming van de aarde op de werking van El Niño te bestuderen, hebben de onderzoekers klimaatmodellen gebruikt. Op basis van klimaatdata van de periode tussen 1891 en 1990 kwamen ze tot een voorspelling dat het aantal extreme El Niños zal verdubbelen de komende decennia.

Lang van te voren voorspellen wanneer zo’n heftige El Niño zich zal voordoen, is lastig, laten de onderzoekers weten. Maar de laatste extreme El Niño manifesteerde zich in de jaren 1997/1998. ‘Het zit er aan te komen’, zei onderzoeksleider Wenju Cai tegen de Australische zender ABC. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Nature Climate Change.