Ekster denkt sneller wanneer je hem aanstaart


Kijk je naar mij? Wanneer een mens – of een ander potentieel roofdier – een ekster aanstaart, gaat hij spontaan sneller denken en actie ondernemen.

Vogelspotters weten: wanneer je een vogel zo dicht mogelijk wilt naderen, kijk dat niet rechtstreeks naar hem. Dan ziet hij je niet als een bedreiging. Staar je te veel, dan zou de vogel weleens kunnen denken dat je in hem een lekker maal ziet en hard wegvliegen. Een handige overlevingsstrategie. Maar een starende blik doet nog meer: het laat een vogel sneller denken. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Universiteit van Seoul (Zuid-Korea).

Toen de onderzoekers al starende eksters benaderden die aan het eten waren, namen de vogels veel sneller een beslissing – of dat nu wegvliegen was of verder gaan met eten – dan wanneer er geen moment hun kant werd opgekeken. In andere woorden: ook als ze een mens – of een ander potentieel roofdier – niet als een bedreiging zagen, denken ze sneller.

De onderzoekers merken in hun publicatie in PLOS ONE op dat eksters al eeuwen of zelfs duizenden jaren lang in de buurt van mensen leven. Daardoor leerden ze allerlei informatie uit onze gelaatsstreken te halen en daarmee razendsnel te kunnen reageren wanneer we ze rechtstreeks aanstaren.

Foto: Michal Matyjasik