Einsteins brein was anders


De hersens van Albert Einstein zien er heel gewoon uit, maar nadere inspectie leert dat ze toch opmerkelijk waren.

Onderzoekers van Florida State University (VS) hebben foto’s van het brein van Einstein bestudeerd en komen tot de conclusie dat de briljante Nobelprijswinnaar een gemiddeld zwaar stel hersens had (1230 gram) en dat zijn hersenpan ook niet groter was dan normaal. Wel zitten er meer vouwen in dan bij de gemiddelde hersens.

Autopsiefoto van Einsteins hersens.
Interessanter is de prefrontale cortex, het gedeelte van de hersens dat planning, abstract denken en probleemoplossing regelt. Dit deel is veel groter dan gemiddeld, schrijven de onderzoekers in het toepasselijk genoemde vakblad Brain. Het is onduidelijk of Einstein zo is geboren, of dat hij dankzij jarenlang diep nadenken een groter stel hersens heeft ontwikkeld.

Direct na zijn dood werd het brein van Einstein door een patholoog anatoom uit de schedel verwijderd. Deze Thomas S. Harvey verhuisde daarna naar het Amerikaanse platteland en sloeg de hersens op in een kartonnen doos die hij achter zijn koelkast bewaarde. Pas in de jaren tachtig wisten onderzoekers de bejaarde Harvey te overtuigen om stukjes hersenweefsel voor onderzoek vrij te geven. Zij ontdekten toen dat Einstein meer gliacellen in zijn hersens had. Deze cellen ondersteunen de neuronen, die het denkwerk in hersens doen.

Follow Faqtman on Twitter