Einstein of Armstrong? DNA-test probeert het te voorspellen


‘Dat geknoei met krijtjes betekent dat hij kunstenaar wordt.’ Alle ouders roepen wel eens zoiets. In China doen ze dit soort voorspellingen met DNA.

De Shanghai Biochip Corporation maakt gouden tijden door. Het Chinese bedrijf brengt sinds kort een DNA-test op de Chinese markt waarmee ze de toekomst van een kind kunnen voorspellen. Althans, dat beweren ze. Voor 600 euro neemt het bedrijf via de wang van een kind wat DNA af en test dat op tien belangrijke eigenschappen.

Tot zover niks nieuws, ook westerse bedrijven bieden dit soort tests om te controleren of een kind bijvoorbeeld een erfelijke ziekte heeft. Maar Shanghai Biochip gaat verder. Zij denken aan het DNA te kunnen zien of een kind later erg slim wordt, of juist heel lang. In het eerste geval kun je je kind dat al vroeg aan de studie zetten, in het andere geval is het verstandig om een basketbal te kopen. Kinderen die zich goed kunnen concentreren kunnen misschien manager worden.

De test is bezig een grote hit te worden in China. Daar hebben bijna alle gezinnen maar één kind, door de bevolkingspolitiek van de overheid. Alle hoop is dus gericht op die ene nakomeling. Dat leidt niet alleen tot schandelijke verwennerij (het ‘Little Emperor-syndroom’), maar ook tot een streng schoolregime om de kleine zo ver mogelijk te laten stijgen op de maatschappelijke ladder.

Met de test kunnen ouders al vroeg in het leven van het kind een beslissing maken om hun oogappeltje een bepaalde kant uit te sturen. Westerse DNA-specialisten zijn sceptisch, ze denken dat je met het genetisch materiaal van een kind weinig voorspellingen kunt doen voor de toekomst. Zo is wel te bepalen of een kind een bovengemiddeld IQ kan krijgen, maar of dat daadwerkelijk gebeurt is afhankelijk van veel factoren die niet in het DNA liggen opgesloten.

DNA. Foto: Medical  RF.com / Science Photo Library
DNA. Foto: Medical RF.com / Science Photo Library