Einstein had toch gelijk


Het experiment met deeltjes die van Genève naar Rome reizen is herhaald. Het resultaat? Nee, ze gaan niet sneller dan licht.

De natuurkundige wereld was vorig jaar in rep en roer. Was het mogelijk om sneller te gaan dan het licht? Een proef met neutrino’s die van Zwitserland naar Italië werden geschoten leek daar op te wijzen. Ze gingen 6 meter per seconde sneller dan de snelheid van het licht. Dat betekende het ongelijk van Einstein, die ooit had beweerd dat niets ooit sneller kon dan licht. Als het waar was, dan konden alle natuurkundeboeken in de wereld worden herschreven.

Veel moderne theorieën zijn namelijk op Einstein gebaseerd. Ons begrip van het heelal én van atomen is afhankelijk van het gegeven dat niets sneller kan dan het licht.

Maar we kunnen gerust zijn, Einstein kan op zijn sokkel blijven staan. Het neutrino-experiment is namelijk herhaald met een betere tijdmeting en daaruit blijkt dat deze deeltjes zich keurig aan de bekende natuurkundige wetten houden; ze gaan minder snel dan licht.

Dat het vorig jaar leek alsof deeltjes wel sneller kunnen dan 299.792.458 meter per seconde – de lichtsnelheid – kwam door een foute tijdmeting. Die werd waarschijnlijk beïnvloed door de zwaartekracht, waardoor het experiment een deel van een seconde miste.

Follow Faqtman on Twitter