Eindelijk werk gemaakt van ruimteafval


Na de Europese Unie hebben nu ook de Verenigde Staten en Australië verklaard dat ze een oplossing zoeken voor het probleem van ruimteafval. Niet toevallig gebeurde dat vlak nadat het ruimtestation ISS aan een aanvaring met een stuk satelliet ter grootte van een voetbal is ontkomen.

De Europese Unie probeert al jaren om andere landen te betrekken bij een plan om de ruimte op te ruimen. Meer dan 20.000 objecten groter dan 10 vierkante centimeter bevinden zich in een baan om de aarde. Daaronder zijn onderdelen van oude satellieten, verfschilfers, uitrustingsstukken van astronauten en afval van ruimtereizen. Deze objecten bereiken soms enorme snelheden en zijn een gevaar voor ruimtereizigers.

Ieder wit puntje is een door mensen gemaakt object in een baan om de aarde.

Tot nu toe vond de VS de Europese plannen te streng. Zo ligt er een voorstel dat een ruimtevaartorganisatie verplicht voor iedere lancering van een nieuw ruimtevaartuig een oud ruimtevaartuig terug te halen. Maar dat is duur en lang niet altijd nodig, vinden de Amerikanen. Ze deden dan ook niet mee aan het Europese overleg.

De drie grote satellieten die de afgelopen maanden naar aarde zijn gestort, plus het incident met het ISS hebben de Amerikanen en Australiërs van mening doen veranderen. ‘De Verenigde Staten willen met andere landen werken om een internationale gedragscode voor de ruimte op te stellen, maar alleen als die niet indruist tegen de nationale veiligheid van de VS’, zei minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maandag.

De Amerikanen hebben nogal wat geheime hardware in een baan om de aarde, ze zijn bang dat ze verplicht worden op te geven wat precies waar hangt. Ook willen ze geen ‘opruim- of vampiersatelliet‘ de ruimte in sturen, omdat die ook tegen militaire satellieten gebruikt zou kunnen worden.

Angst voor het Kessler Effect
Eind jaren zeventig ontwikkelde Nasa Ingenieur Donald Kessler een theorie die zegt dat het probleem van ruimteafval steeds groter zal worden. Ieder stuk afval dat tegen een ander stuk aan knalt, breekt op in kleinere stukjes, waardoor de kans op een nieuwe aanvaring toeneemt. Volgens Kessler zou er uiteindelijk een wolk van afval rond de aarde komen te hangen, een fenomeen dat het Kessler Effect wordt genoemd.

Follow Faqtman on Twitter