Eindelijk griep onder controle?


Hemagglutinine

Komt er eindelijk een goed vaccin tegen de griep? In de wetenschapsbladen Science en Nature Medicine melden twee teams van onderzoekers deze week dat ze een heel eind zijn in het ontwikkelen van een middel tegen een van de meest voorkomende ziektes.

Beide teams hebben gekozen voor dezelfde methode, ze pakken de buitenkant van het griepvirus aan. Daar zitten haemagglutinine moleculen, die het virus vast maken aan gezonde cellen. Deze moleculen muteren snel. Daarom is het voor het lichaam moeilijk om de kwaadwillende indringer te herkennen en te bestrijden. Daarom werkt een conventionele griepprik altijd maar een paar jaar.

Haemagglutinine heeft de vorm van een lolly, met een dikke kop en een staart waarmee het vastzit aan het virus. Tot nu toe probeerden wetenschappers de kop aan te pakken, waar de meeste genetische informatie in zit. De nieuwe aanpak, onder andere door het biomedische bedrijf Crucell uit Nederland, concentreert zich op de staart. Door die door te snijden, wordt griep een ziekte waartegen je een inenting kunt halen.

Het andere team, van de US National Institutes of Health, gebruikt een iets andere methode, zij maken de staart zichtbaar voor het immuunsysteem, maar met hetzelfde effect. Ook zij hebben griep al kunnen genezen bij laboratoriumdieren. Net als de Nederlanders zullen ze nu menselijke proefpersonen moeten gaan gebruiken. Dat wordt duidelijk of de methodes werken en welke de beste resultaten scoort.