Eindelijk! De lijst met luie landen


luiheidsindex

Ze noemen het de ‘activiteitsindex’, maar wat een groep internationale wetenschappers heeft opgesteld, is eigenlijk een lijst met luie en minder luie landen. Goed nieuws voor Nederland, we zijn een redelijk druk volkje, hoewel de Chinezen en Tsjechen nog veel actiever zijn. Vooral het Midden-Oosten, Pakistan en Indonesië staan er minder goed op. Daar zijn mensen liever lui dan moe.

Het is de grootste studie naar menselijke beweging ooit uitgevoerd. Onderzoekers verzamelden fysieke activiteitengegevens van smartphone-gebruikers in 111 landen. Zo ontdekten ze een belangrijk onherkenbaar volksgezondheidsrisico: niet lopen.

Voor dit onderzoek werd de Azumio Argus app gebruikt. Die meet de beweging die mensen op een dag krijgen en herkent het verschil tussen lopen, fietsen en in de trein zitten. De deelnemers kregen deze app gratis en ze moesten data aanleveren over hun leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Samen leverde dat een redelijk goed beeld op van de gebruiker.

Toen de resultaten binnenkwamen, zagen de onderzoekers gelijk dat landen waar dagelijks weinig werd gelopen ook de landen zijn waar obesitas enorm aan het toenemen is. Het is niet gezegd dat in die landen nooit iemand loopt, ook in Pakistan heb je atleten. Maar gemiddeld en op dagelijkse basis zetten mensen daar weinig stappen, ze nemen liever de brommer of de bus.

Zo zijn Saoedi-Arabië, Australië, Canada, Egypte en de VS landen waar weinig stappen worden gezet en waar obesitas epidemische vormen heeft aangenomen. Landen als Zuid-Korea, Zweden, China en Hong Kong kennen juist weinig overgewicht, terwijl mensen daar veel lopen. Het viel de onderzoekers op dat in landen waar weinig wordt gelopen, vrouwen nog het minste lopen. Ze worden daardoor ook dikker dan de mannen.

De onderzoekers houden nog wel een slag om de arm. Hoewel ze in totaal 700.000 mensen volgden, is niet zeker of die een dwarsdoorsnede van de lokale bevolking waren. Ze hebben zich vrijwillig opgegeven voor dit experiment en interesseren zich dus voor onderzoek.