Eindelijk alle gletsjers in kaart


De Randolph Glacier Inventory is af. Dat is een database met daarin alle belangrijke gegevens van alle gletsjers ter wereld buiten Antarctica en Groenland. Deze inventaris moet klimatologen helpen om klimaatverandering beter te begrijpen.

Jaren is gewerkt aan de inventaris, die door 18 universiteiten wereldwijd is samengesteld. Vooral geologen in berggebieden deden mee. Ze hebben de inhoud, vorm, exacte locatie en samenstelling van alle gletsjers gemeten.

Het is een lijst van de superlatieven geworden, met 200.000 gletsjers. Samen bedekken die een oppervlakte van 730.000 vierkante kilometer, ongeveer zo groot als Nederland, Duitsland en Polen samen. Ze hebben een inhoud van 170.000 kubieke meter ijs. Zouden ze allemaal smelten, dan zou de zeespiegel tussen de 35 en 47 centimeter stijgen.

Vooral dat laatste is veel minder dan de 60 centimeter waar de VN eerder mee rekende. Uiteraard zit er in de Groenlandse ijslaag nog behoorlijk wat water, maar algemeen wordt aangenomen dat ijs van gletsjers op land veel makkelijker smelten dan in het poolgebied. Ze zitten vaak tegen het smeltpunt aan. Landgletsjers zullen daardoor potentieel veel meer zullen bijdragen aan een verhoging van de zeespiegel.

De database is bereikbaar via de website van de International Glaciological Society.