Einde zomer- en wintertijd nog niet nabij


wintertijd zomertijd europa

Het door de EU gewenste einde van het halfjaarlijkse gepiel met de klokken is nog niet nabij. De reden: de lidstaten moeten zelf beslissen of en hoe ze zomer- en wintertijd afschaffen. Als kikkers in een kruiwagen willen de landen het beslissingsproces allemaal anders aanpakken. Dat maakt het moeilijk.

Het meest vooruitstrevend is de huidige EU-voorzitter Oostenrijk. Daar schaffen ze volgend jaar de wintertijd af. Maar niet als de buurlanden het niet doen, heeft Wenen laten weten. Ze willen niet dat je het horloge moet aanpassen als je de grens met bijvoorbeeld Hongarije overgaat.

Dat is precies het probleem, alle staten kijken naar elkaar en willen niet uit de pas lopen. België heeft al laten weten dat welke beslissing ze ook nemen, het dezelfde moet zijn als Nederland. En Nederland wil eerst onder de bevolking peilen wat het moet worden. Dat in het jaar waarin het raadgevend referendum is afgeschaft, het kan verkeren.

Italië dan, een land dat op dit moment wel wat anders aan het hoofd heeft dan de tijd. Daar lijken ze te neigen naar een eeuwige zomertijd. Maar ook Rome wil niet in een andere tijdzone terechtkomen dan bijvoorbeeld buurlanden Zwitserland of Frankrijk.

Het probleem is dat Europa van oost naar west nogal wat natuurlijke tijdzones telt. In de winter staat de zon om 12 uur ’s middags op het hoogste punt in het Duits-Poolse grensgebied en in Motala (Zweden), Gmünd (Oostenrijk) en Catania (Sicilië). Nederland loopt daar al een half uur op achter. Dus de eeuwige zomertijd kiezen betekent dat het bij ons ’s ochtends extra lang donker blijft in de winter. Voor ons zou het gunstig zijn om wintertijd te kiezen. Maar weer niet voor de mensen in Roemenië, waar het in de zomer dan absurd vroeg licht wordt.

De oplossing kan dus zijn om tijdszones in te stellen, net als in Amerika. Maar dat willen de Europese staten absoluut niet. Elke oplossing betekent dus een nadeel voor mensen in het oosten (Litouwen bijvoorbeeld) of in het westen (Spanje). Wie is bereid de prijs voor onze eenheid te betalen?