Einde wereld weer dichterbij


Het is 3 voor 12, tenminste als je op de ‘Doomsday klok’ kijkt. Een groep wetenschappers houdt op dit symbolische uurwerk bij hoe ver we verwijderd zijn van een wereldwijde catastrofe en die kans is volgens hen nog nooit zo groot geweest.

In de nacht van donderdag op vrijdag verzette The Bulletin of Atomics Scientist (BAS) de klok. Het was vijf voor twaalf, maar nu is het twee minuten voor middernacht. Dit komt vooral door de dreigende gevolgen van klimaatverandering, koolstofdioxide uitstoot en de toegenomen zorgen over kernwapens.

De klok werd verzet tijdens een conferentie waar BAS-directrice Kennette Benedict sprak, zei maakte duidelijk dat het nog niet te laat is om dingen te veranderen, maar dat wereldleiders ook niet te lang meer moeten wachten: ‘Het gevaar is groot, maar onze boodschap is dat het niet hopeloos is. BAS-leden moedigen leiders aan de nodige stappen te nemen.’

De klok wordt sinds 1947 bijgehouden en is sinds dien twintig keer verzet. De klok begon op 23:54 uur en stond in de jaren ‘50 en ‘80 ook op 23:57 uur omdat er bovengrondse waterstof- en atoombommen werden getest. In de jaren ‘90 was het volgens de klok het veiligst want toen ondertekende de Verenigde Staten de Sovjet-Unie de Strategic Arms Reduction Treaty. De klok werd toen naar 17 voor middernacht gegraaid.