Einde aan het grote hanensterven


Jaarlijks sterven in Nederlandse pluimveehouderijen miljoenen haantjes. Je hebt als boer weinig aan ze, want ze leggen geen eieren en ze produceren te weinig vlees. Dus gaan alle pasgeboren haantjes in de vergasser, terwijl de kippen voort leven en uit mogen kijken naar een bestaan als eiermachine en/of filetje.

Daar kon nu wel eens verandering in komen. Aan de universiteit van Leipzig in Duitsland is een methode ontdekt om vast te stellen in welk ei een haan zit en in welke een kip. Zodra je dat weet, kun je de eieren met een hanenembryo vernietigen voor het wezentje in de schaal een pijngevoel ontwikkeld.

De Duitsers hebben een methode ontwikkeld om met een zeer dunne naald door de schaal te boren, zonder deze kapot te maken. Daarmee wordt een minuscule hoeveelheid vocht opgezogen, die binnen secondes kan worden getest op geslachtshormonen. Zijn die mannelijk, dan wordt het ei vernietigd.

De methode is 98 procent betrouwbaar en goedkoop en het scheelt dierenleed, zo beweert de universiteit. Het enige nadeel is dat slangenhouders – nu grootafnemers van pasgeboren haantjes – nieuw voer voor hun huisdieren moeten vinden.