Eilanden zakken in Stille Oceaan


Solomoneilanden

Een half miljoen mensen wonen op de Solomoneilanden, een archipel ten noordoosten van Australië. Ze vrezen voor hun huizen, want vijf van hun eilanden zijn het afgelopen jaar in de golven verdwenen. Nog eens zo’n aantal staat op de nominatie om ook door de zee te worden verzwolgen.

De Australische University of Queensland heeft het fenomeen bestudeerd en komt tot de conclusie dat de eilandengroep lijdt onder klimaatverandering. De eilanden zijn verdwenen omdat de kracht van de golven is toegenomen, aldus geologen van de universiteit. Vooral tijdens El Niño, de geregelde omkering van klimaatpatronen boven de Stille Oceaan, beuken de golven de eilanden stuk.

Het gaat meest om kleinere, onbewoonde eilanden die verdwijnen; sinds 1947 zijn al elf eilandjes door het water kapot gebeukt. Maar de meest recente verdwijningen waren wel bewoond. In totaal tien huizen zijn in de golven verdwenen. De bewoners zijn naar andere eilanden gebracht.

De vernieling van de eilanden gaat steeds volgens een zelfde patroon, zo ontdekten de Australiërs. Harde golven beuken tegen de rand van het land aan. Daar zit een dikke laag koraal die de eilanden normaal beschermt. Maar de kracht van de El Niño-golven breekt deze laag langzaam naar zeker af. Zit er eenmaal een gat in de beschermlaag, dan spoelt bij een storm de rest van het eiland onder. Trekt het water zich terug, dan neemt het zand mee.