‘Eilanden verdwijnen niet’


En het klimaatdebat raast voort. Afgelopen weken werden duizenden e-mails gelekt uit 2009 waarin klimatologen lijken af te spreken dat ze klimaatverandering extra zullen aanzetten om het grote publiek te doordringen van de ernst van de situatie. Desondanks ging de klimaattop in het Zuid Afrikaanse Durban gewoon door.

Daar hield de president van de eilandengroep Maldiven een dramatische toespraak. Zijn land dreigt onder de golven te verdwijnen, zo vertelde hij, tenzij we de klimaatverandering stoppen.

Een van de eilanden in de Maldiven. Foto: http://patrick.verdier.free.fr

Onzin en lariekoek, was de reactie van Nils Axel-Morner, voormalig hoofd paleogeofysica van de universiteit van Stockholm. In een interview met het Britse blad Spectator veegt hij de vloer aan met beweringen dat de halve bewoonde wereld straks onder water zal staan omdat Groenland smelt en het water naar de zee spoelt.

Volgens Axel-Morner wordt de zeewaterspiegel door allerlei factoren bepaald, waaronder vooral de rotatiesnelheid van de aarde. Hoe sneller die draait, hoe meer het water stijgt. Tussen 1850 en 1940 stonden de oceanen bijvoorbeeld 10 centimeter hoger omdat de aarde wat sneller ging.

Ook in de 17e en 18e eeuw was de zeewaterspiegel hoger dan nu, terwijl het toen veel kouder was door een kleine ijstijd. Volgens Alex-Morner is het VN klimaatpanel IPCC selectief in de data die ze tonen en zitten ze de boel op te stoken. Volgens hem heeft een hoge functionaris van het IPCC dat tegen hem ook toegegeven.