Eigen handvest voor dolfijnen


Wie dit weekend een uitstapje wil maken kan bijvoorbeeld naar het Dolfinarium in Harderwijk. Een leuk gezinsuitje dat binnenkort tot het verleden kan behoren. Dat wil zeggen: als filosoof Thomas White zijn zin krijgt. Deze professor in de ethiek aan de Loyola Marymount University in Los Angeles (VS) komt namelijk met een opmerkelijk voorstel: dolfijnen hebben privacy nodig.

Volgens White is het heel eenvoudig: dolfijnen zijn intelligente dieren. Hoe intelligent moet nog worden vastgesteld, maar wellicht net zo slim als mensen. En als mensen bepaalde rechten hebben, waarom dolfijnen dan niet? Dat zou betekenen dat je ze niet mag storen als ze dat niet willen, ze niet gevangen mag houden en ze al helemaal niet mag doden.

White deed zijn oproep op een belangrijke conferentie van wetenschappers in Vancouver, Canada.

White wil dat dolfijnen en walvissen in de toekomst worden aangemerkt als ‘niet-menselijke personen’. Ze krijgen dan een eigen lijst met rechten die door mensen niet geschonden mogen worden. Ook kunnen we ze dankzij deze rechten zien als individuen en niet als anonieme beesten. White kreeg applaus, maar in hoeverre hij wetenschappers mee kan krijgen op zijn queeste is onbekend.

Follow Faqtman on Twitter