Eiffeltoren wordt windturbine


Het lijkt een belediging van alles dat heilig is in Frankrijk, maar een Amerikaans bedrijf heeft windturbines op de Eiffeltoren gezet. Urban Green Energy (UGE) uit New York heeft op 120 meter hoogte binnen de stalen constructie drie van hun Visionair 5 systemen gehangen. Die produceren 10.000 kilowattuur aan stroom per jaar. Genoeg om een van de restaurants in de toren te verlichten.

De turbines vallen in de stalen constructie helemaal weg, vooral omdat ze in de kleur van de rest van de toren zijn gespoten. Het lijkt bijna alsof Gustave Eiffel ze zelf heeft ontworpen. Naast de turbines zijn zonnepanelen aangebracht op het dak van het bezoekerscentrum in de toren. Ook zijn de lichten in het bezoekerscentrum vervangen door zuinige led’s.

De innovaties passen binnen het plan van de gemeente Parijs om in 2020 een kwart van alle energie te halen uit hernieuwbare bronnen. De Eiffeltoren is hiermee nog niet zelfvoorzienend, vooral de lichtshow ’s avonds kost veel energie, maar het project wordt vooral gebruikt als bewijs dat zuinige monumenten mogelijk zijn.