Egyptische schatten in recordtempo geroofd


Criminelen maken van de politieke onrust in Egypte gebruik om op grote schaal archeologische schatten te roven. Verschillende opgravingsploegen, waaronder het Deutsches Archäologisches Institut luiden de noodklok over de diefstal. Voormalige tempels in de oase Fajum zouden al helemaal leefgeroofd zijn.

De archeologische schatten van Egypte werden onder president Mubarak bewaakt door een speciale politie-eenheid, die werd gevreesd door schatrovers. (zie foto) Kleinere opgravingen schakelden vaak zwaarbewapende particuliere bewakers in. Maar de politie in Egypte werkt niet meer goed, agenten zitten thuis of hebben zich bij de opstand aangesloten.

Egyptenaren met minder goede bedoelingen maken daar misbruik van. Uit Dashur komen berichten dat de beroemde piramides van farao Sneferu zijn geplunderd. Midden in een opgraving boorden criminelen een diep gat omdat ze hoopte zo schatten te vinden. Dorpelingen gebruikten een bulldozer om een begraafplaats uit te breiden dwars over een archeologische vindplek.

Luxor lijkt tot nu toe gespaard voor de roofpartij. De lokale bestuurders melden in de Egyptische media dat ze de zaak onder controle hebben. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de stad dankzij het toerisme relatief welvarend is. Bovendien begrijpen de inwoners van Luxor dat toeristen komen vanwege de oudheidkundige schatten, dus die zullen ze niet zo snel vernietigen.

De Egyptische krant Al-Rawi roept intussen het westen nu op om te helpen. Niet door troepen te sturen, maar om vooral geen archeologische schatten te kopen die worden aangeboden door de rovers. Als er geen handel is, dan houdt de roof op, zegt de krant.