Egyptenaren bewerkten ijzermeteorieten


Er valt nog van alles te ontdekken aan kraaltjes die honderd jaar geleden zijn opgegraven. Mensen die vijfduizend jaar geleden in Egypte leefden, maakten toen al voorwerpen uit ijzer, meldt Science Daily. Dit bleek uit een onderzoek, verschenen in de Journal of Archaeological Science, naar voorwerpen in het UCL Petrie Museum in Londen.

In deze periode wist men nog niet hoe je ijzer uit ijzererts kon winnen. IJzer uit ijzermeteorieten was dan ook de enige vorm van ijzer die beschikbaar was, waardoor het bijzonder zeldzaam en duur was. In dit geval maakten de Egyptenaren er kraaltjes van, die ze met andere kostbare metalen aan een ketting regen.

Volgens de onderzoekers is vooral de methode waarmee het ijzer bewerkt is interessant. IJzer was moeilijker te bewerken dan bijvoorbeeld koper. De onderzoekers geloven dat deze millennia lange ervaring met ijzerbewerking nuttig was toen men eenmaal ijzer uit ijzererts leerde vrij te maken.

Deze ontwikkeling leidde uiteindelijk tot de ijzertijd, waarin ijzeren wapens en gereedschap brons verving. De millennia oude technieken zouden dit proces versneld hebben.

Foto: Adam Rifkin