Egypte: Egyptologen liegen


Vorige week bracht de Bringham Young University uit de VS het nieuws naar buiten dat ze een miljoen mummies hadden gevonden. Op de vindplaats Fag el-Gamous, niet ver van Cairo, zou een enorme hoeveelheid gepreserveerde mensen zijn aangetroffen in een soort massagraf. Het getal ‘miljoen’ werd zelfs genoemd.

Het Egyptische ministerie van Antiquiteiten beweert nu dat deze berichten niet waar zijn. Hoofd Yousef Khalifa vindt de bewering overdreven en slecht voor het onderzoek naar de oudheid. ‘Er zijn misschien een paar duizend mummies gevonden. Zeker geen miljoen’, zei hij voor de Egyptische televisie.

Het nieuws over de miljoen mummies werd donderdag door andere Egyptologen ook met scepsis ontvangen. De begraafplaats ligt in de buurt van een klein stadje. Het is onmogelijk dat daar in de loop der tijden meer dan een miljoen mensen hebben gewoond. Dus waar zouden die lijken vandaan moeten komen?

Bovendien werkt het team van de Amerikaanse universiteit al sinds de jaren tachtig op deze plek. In al die tijd hebben ze één mummie opgegraven. Die ligt in het egyptische Museum in Cairo. Als er echt zo veel lijken daar zouden liggen, is dat wel een heel magere opbrengst.