‘Effect lockdowns overschat’


Sinds het uitbreken van de Coronapandemie zijn er bijna overal ter wereld lockdowns geweest. Uit een nieuwe studie blijkt nu echter dat dergelijke maatregelen niet erg doeltreffend zijn. Het effect van lockdowns wordt zelfs schromelijk overschat, zeggen onderzoekers van de Ludwig Maximilians-Universiteit München in Duitsland.

Onlangs bleek in de Verenigde Staten dat in veel staten na de opheffing van bijna alle beschermende maatregelen het aantal sterfgevallen in verband met het coronavirus niet toenam. Integendeel, de cijfers daalden zelfs. Dit in tegenstelling tot voorspellingen.

Nu, meer dan een jaar na het begin van de pandemie, hebben ook de Duitse wetenschappers geen direct verband kunnen aantonen tussen lockdowns en de ontwikkeling van besmettingen. De gedwongen sluitingen om het virus in te dammen waren weinig succesvol, zeggen de Duitsers op basis van statistisch onderzoek.

Volgens de studie heeft een voorzichtiger gedrag van mensen een veel groter effect. Vooral minder contacten met anderen zorgt voor lagere besmettingscijfers. Gedeeltelijk komt dat door de lockdown, maar voor het overgrote deel door veranderend gedrag.

Een andere belangrijke aanjager van lagere besmettingscijfers is de invoering van grootschalig testen geweest. De onderzoekers zeggen dat vooral verplichte tests op bijvoorbeeld scholen een groot verschil heeft gemaakt. Zo breek je besmettingsketens. Vooral bij volwassenen maakt verplicht testen een groot verschil, bijvoorbeeld op het werk.