Eeuwig leven dichterbij


Wetenschappers zijn er in geslaagd op kunstmatige manier een cel te maken. Dat betekent dat ze kunstmatig leven hebben gecreëerd.

Onderzoeksleider Dr. J. Craig Venter heeft aangekondigd dat de cel zichzelf vermenigvuldigt, iets dat tot op heden nooit is gelukt. Dat zou betekenen dat het mogelijk wordt om bijvoorbeeld nieuwe organen te bouwen of zelfs hele levende wezens in elkaar te zetten. Gaat er iets stuk in je lichaam, dan kunnen doktoren een nieuw orgaan maken. Mensen zouden nooit meer dood hoeven te gaan.

Graig Venter
Graig Venter

Het onderzoeksteam van Venter Californië maakte zelf het dna van een bacterie na en stopte het in de leeggemaakte cel van een andere soort bacterie. De nieuwe cel met door mensen gemaakt genoom vermenigvuldigde zich succesvol. Het resultaat waren miljoenen cellen met dezelfde eigenschappen.

Venter: ‘Dit is de eerste synthetische cel die ooit is gemaakt. De cel stamt volledig af van een synthetisch chromosoom en bestaat louter uit verschillende chemicaliën die samengevoegd zijn. Deze ontdekking kan mogelijkerwijs voor vele doeleinden worden gebruikt.’

De kunstmatige cellen onder de microscoop.
De kunstmatige cellen onder de microscoop.
‘Door invloed uit te oefenen op biologische processen, kunnen verscheidene globale problemen wellicht opgelost worden. Hierbij valt te denken aan het genereren van nieuwe voedselbronnen en vaccinaties, het bestrijden van milieuverontreiniging, het vernietigen van kankercellen, het creëren van nieuwe energiebronnen, de productie van schoon drinkwater, het repareren van defecte genen en meer.’

Tegelijk ziet Venter ook beren op de weg. Terroristen zouden met deze methode ook dodelijk bacteriën kunnen maken. Wetenschappers die kwaad in de zin hebben, zijn dankzij deze uitvinding in staat om nieuwe levensvormen te maken.