Eeuw oude gloeilamp brandt


Goed nieuws voor spaarlamphaters: je kunt gloeilampen gerust een eeuw bewaren, daar lijden ze niet onder.

Honderd jaar geleden hadden de oprichters van de oprichters van de National Electric Light Association (Nela) in Amerika een lumineus idee.

Oud lampje gloeit.
Deze club van fabrikanten van gloeilampen – toen een gloednieuwe technologie – besloten in de muur van hun nieuwe hoofdkantoor een tijdcapsule te metselen. Te openen een eeuw na dato.

Dat is nu.

Het elektronicaconglomeraat General Electric, tegenwoordig eigenaar van het pand, haalde de kist uit de muur en vond tot de eigen verbazing onder meer vijf gloeilampen van 40 watt. Die werden in een speciale fitting gedraaid waarna er langzaam stroom op werd gezet. De eerste gloeilamp waarmee dat werd gedaan, werkte gewoon en gaf een prachtige warme gloed af.

De doos bevatte verder een krant, technische lectuur en een foto van de oprichters van Nela. Maar het zijn toch de vijf peertjes die het meest tot de verbeelding spreken. Ze kunnen mooi dienen als studiemateriaal voor technisch historici. Hoewel het niet de enige eeuwenoude lampjes zijn, behoren ze tot de enige maagdelijke modellen die nog nooit hebben gebrand.