Eetbare computer goedgekeurd


Na Europa heeft nu ook de Verenigde Staten de eetbare computer vrijgegeven voor gebruik bij mensen. De Ingestion Event Marker, zoals het product officieel heet, is de afgelopen vier jaar ontwikkeld. Het bestaat uit een sensorchip van 1 vierkante millimeter groot die je via de mond inneemt.

Het menselijke darmenstelsel.
Komt de chip in de maag, dan reageert hij met het daar aanwezige zuur om een stroompje op te wekken. Dat activeert de chip.

Komt de chip daarna in de darmen, dan is hij in staat om te meten hoe goed bepaalde stoffen – voornamelijk medicijnen – worden opgenomen.

De chip communiceert met de buitenwereld via een pleister die op de buik zit geplakt. De pleister staat weer in contact met een smartphone die speciale software bevat. Via de telefoon gaat het signaal naar een dokter, die zo kan nagaan of iemand bepaalde medicijnen wel neemt en of ze aanslaan.

De chip blijft niet hangen in de darmen. Binnen 48 uur verlaat de eetbare computer het lichaam via de normale weg, ‘alsof het vezelrijk voedsel is’, zo schrijft de fabrikant. Die tijd is genoeg voor een goede meting in je ingewanden.

Door de toelating in de Verenigde Staten kan het chipje nu in massa worden geproduceerd. Het kan binnen twee jaar worden voorgeschreven door je arts.

Follow Faqtman on Twitter