Eetbaar katoen tegen wereldhonger


Een onderzoeker uit Texas beweert dat hij miljoenen mensen kan voeden. Met eetbaar katoen.

Wie honger heeft, kan maar beter niet haar of zijn T-shirt opeten. Katoen is behalve een handige vezel om kleding van te maken ook een giftig gewas. Katoenzaden bevatten de giftige chemische stof gossypol, die schade toebrengt aan lever en hart. Ze kunnen alleen worden gegeten door runderen, die vier magen hebben die het gif afbreken.

Maar daar kon wel eens verandering in komen. Dr Keerti Rathore van de Texas A en M University, heeft katoen zo genetisch weten te manipuleren dat de zaden vrijwel geen gif meer bevatten bevat. Simpel gezegd: Dokter Rathore zet het gen uit dat zorgt dat katoenplanten potentieel dodelijk zijn voor mensen. Katoen kan daardoor worden gegeten door mensen en dieren, zoals kippen en varkens en kan worden verwerkt in, shakes, brood, koekjes en andere voedingsmiddelen.

katoen

Dat is goed nieuws voor arme landen waar honger heerst. Al het katoen dat nu al wordt geteeld voor het maken van kleding, bevat genoeg eiwit om 500 miljoen mensen per jaar te voeden, zo ontdekten onderzoekers.

Katoen wordt hoofdzakelijk geteeld door kleine boeren in ontwikkelingslanden. Deze mensen kunnen enorm profiteren van dit nieuwe ras, omdat zij in staat zullen zijn om de katoenen vezels voor textiel te gebruiken terwijl ze het katoenzaad kunnen eten. In één klap krijgen ze er dus een gewas bij.

Kantoenzaad is volgens de Texaanse onderzoeker rijk aan eiwit en het heeft een lekkere notensmaak. Olie geperst uit katoenzaad kan worden gebruikt in voedingsmiddelen als mayonaise en salade dressing. Ook kun je de zaden malen tot meel. Bij proeven zijn met katoenmeel al pannenkoeken, caramel popcorn en tortilla’s gemaakt.

Foto: USDA Natural Resources Conservation Service