Eet vooral kaas bij je wijn


wijn-en-kaas

Heb je een goedkoop wijntje in huis gehaald? Spaanse plonk van de discounter, drie flessen voor vijf euro? Koop dan vooral ook kaas. Dat haalt de smaak van wijn flink op is ontdekt in – waar anders – Frankrijk. Volgens onderzoekers van het Centre des Sciences du Goût et de l’Alimentation wordt wijn door het gelijktijdig nuttigen van kaas fruitiger en dieper van smaak.

Eerlijk is eerlijk, de Fransen gebruikten voor hun experiment geen goedkope wijnen, maar een zoete Pacherenc, een Sancerre, een uitstekende Bourgogne een fruitige Madiran. De kaas die tijdens de proefneming werden genuttigd, waren uiteraard ook Frans. Te weten een zachte epoisse en comte, een Roquefort en een crottin geitenkaas. De wijn-spijs combinaties werd genuttigd door 31 wijnkenners, die hun genot van de wijn met en zonder kaas moesten inschalen.

Alle wijnen werden beter door eerst kaas te eten. Bij de rode wijnen kwamen volgens de kenners bijvoorbeeld meer smaken van rode vruchten los. Ook rapporteerden ze een minder droog gevoel in hun mond na de consumptie van de wijn. Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat kaas de tannines in wijn sneller afbreekt. Deze chemische verbindingen geven wijn smaak en structuur, maar ze trekken ook de slijmvliezen samen.

Gelijk naar de kaasboer rennen om een stuk gestolde melk te bestellen voor je feestje? Ja, maar met mate. Ander recent onderzoek, ook uit Frankrijk, toont aan dat kaas ook het meest gehate voedsel is. Medewerkers van het Centre de Recherche en Neurosciences in Lyon ontdekten dat 6 procent van de mensen walgt van kaas. Daarmee staat het op nummer één van de afkeer top tien. Nog voor vis en gerookt vlees.

Het onderzoek naar wijn en kaas staat in het vakblad Food Science.