Eet geen Alzheimer hersens


hersens met Alzheimer

Al lang werd gespeculeerd dat Alzheimer besmettelijk zou kunnen zijn. Een studie toont nu aan dat het ook daadwerkelijk zo is. Maar wel onder zeer specifieke omstandigheden: je moet daartoe de hersens van mensen eten die Alzheimer hebben. In duizenden bizarre gevallen is dat daadwerkelijk gebeurd.

Onderzoekers van het Britse National Hospital for Neurology en Neurosurgery in Londen hebben de hersenen van acht overledenen geanalyseerd, die overleden tussen hun 36ste en 51ste jaar. Bij zes van de doden kwamen ze eiwitten tegen die duiden op Alzheimer, de zogenaamde zogenaamde seniele plaques in de bloedvaten en in de grijze stof van de hersenen.

De zes hadden hersenweefsel binnengekregen van mensen die zelf aan Alzheimer waren gestorven. Dat komt door een bizarre medische behandeling. Van 1958 tot 1985 werden kinderen met groeistoornissen behandeld met een groeihormoon dat artsen verkregen uit de hypofyse van dode mensen. Als die donoren Alzheimer hadden, kreeg het kind dat binnen. Wereldwijd hebben in deze periode ongeveer 30.000 mensen een dergelijke therapie gekregen.

Dat deze behandeling niet zo slim is, bleek in de jaren tachtig, toen de ziekte van Creutzfeldt-Jakob de kop op stak omdat mensen vlees hadden gegeten van runderen met de Gekke Koeien Ziekte. Voor het eerst bleek toen dat neurologische aandoeningen via de consumptie van vlees over kunnen springen. Het vermoeden begon toen te rijzen dat hetzelfde bij Alzheimer kon gebeuren. De behandelingen werden gestopt.

Wat nu? Verschillende artsen die op de studie hebben gereageerd roepen op om heel zeker te zijn dat geen enkel groeihormoon voor kinderen nog hersenweefsel van mensen met Alzheimer bevat. Bovendien moeten mensen die deze behandeling ooit hebben gehad, op de hoogte worden gesteld en eventueel worden getest.

De studie is verschenen in Nature.