Eerste taal ging over gereedschap


Waarom zijn mensen gaan praten? Een nieuwe theorie, bedacht aan de University of California, zegt dat het vanwege gereedschap was. Taal en het gebruik van geslepen stenen om te jagen, te snijden en andere karweitjes op te knappen zijn waarschijnlijk gelijktijdig ontstaan. Volgens de Californiërs zal het één zelfs het ander hebben versterkt.

Ze lieten 180 studenten vuistbijlen maken, zoals die werden gebruikt in de Afrikaanse savanne (foto), 2,5 miljoen jaar geleden. Toen leefde de homo habilis (‘handige mensachtige’). Een deel kreeg alleen te zien hoe je een vuistbijl maakt, een andere groep kreeg ook mondelinge instructie.

De groep die werd verteld hoe ze een vuistbijl moesten maken, leerde het sneller en beter dan de ‘kijkers’. dat leidt tot de conclusie dat taal in die tijd al werd gesproken, de homo habilis had daar alle attributen voor: intelligentie en stembanden. De eerste tekenen van taal die tot nu toe bekend waren, zijn 2 miljoen jaar oud, maar de Amerikanen denken dat we daar dus een half miljoen jaar bij op mogen tellen.

Dat betekent dat mensachtigen al spraken voor de evolutie zorgde voor een zijtak, de neanderthalers. Die zullen ook wat af hebben gekletst, schrijven de onderzoekers in het vakblad Nature Communications.

Deze studie bevestigt een eerder experiment aan de Amerikaanse Emory University, waarbij mensen leerden vuistbijlen te maken, terwijl ze hersenscans kregen. Daarop was te zien dat de nieuwe vaardigheid onder andere het deel van de hersens prikkelde dat zich met taalverwerving bezig houdt.