‘Eerste plant op de maan’ is dood


eerste plant op de maan dood

Het was natuurlijk prachtig nieuws, China is als eerste natie op aarde er in geslaagd om op de maan een plant te laten ontkiemen. Maar niet lang daarna kwam een minder goed bericht uit het oosten: de plant is al dood. De lage temperaturen aan de donkere kant van de maan waren de boosdoener. Net als te vroege spruiten op aarde na een nachtje met verlate vorst, kromp het plantje ineen (foto).

Planten verbouwen op de maan wordt gezien als een belangrijke mijlsteen op weg naar het veroveren van de ruimte. Door vanaf de maan het heelal in te gaan, kan de mens veel verder reizen. Daarbij hoort ook bevoorrading in de vorm van bijvoorbeeld groente. Met de ervaring die we op de maan opdoen, is bovendien een kolonie op Mars levensvatbaar te maken.

Het is echter allemaal wat moeilijker in de praktijk. Toen het -170 werd, bezweek het katoenplantje dat met de Chang’e sonde was meegenomen. Of de Chinezen dat hadden voorzien, is uit de berichtgeving van het nationale nieuwsagentschap niet op te maken. De plant was slechts een manier ‘om jonge mensen enthousiast te maken voor ruimtevaart’, zo bericht een Chinese professor die bij het experiment betrokken was.

De Chinezen waren overigens niet de eerste natie die een plant liet groeien in de ruimte. De Amerikanen deden eerder experimenten met planten in satellieten, de Duitsers proberen momenteel een tomaat te kweken in de ruimte met hulp van nepurine. Op ruimtestation ISS is al sla geserveerd, opgekweekt in de ruimte.