Eerste patiënt met Alzheimer gevonden


Neurologen hebben het brein gevonden dat ooit toebehoorde aan de eerste patiënt bij wie Alzheimer werd vastgesteld. Dat gebeurde door Alois Alzheimer (1864 – 1915), een Duitse arts. Deze eerste officiële diagnose werd gesteld bij een vrouw uit Frankfurt. Toen zij stierf, verwijderde Alzheimer haar brein en maakte daar kleine plakjes van om te onderzoeken. Die plakjes raakten na zijn dood zoek.

In 1997 werden de stukjes hersens gevonden in het archief van de universiteit van München. Nu zijn ze door Australische en Duitse onderzoekers met de modernste methodes onderzocht. Daaruit blijkt dat Alzheimer de ziekte die naar hem is genoemd correct heeft benoemd: de vrouw had inderdaad last van de ziekte. Er blijkt ook uit dat de vrouw daar genetische aanleg voor had, haar hersens zaten vol plaque, een stof die zenuwen beschadigt.

Daarmee is vast komen te staan dat Alzheimer inderdaad de ontdekker van de ziekte van Alzheimer was. Er is vaak gespeculeerd dat hij vooral op het werk van anderen voortborduurde. Nu blijkt dat hij volgens verrassend moderne methodes de hersens onderzocht en zo begon te bouwen aan onze kennis over een verschrikkelijke ziekte.

Het onderzoek staat in het vakblad Lancet Neurology.