Supermedicijn tegen eczeem peperduur


spaarvarken

Eczeem lijkt een onschuldige ziekte, maar de uitslag ruïneert levens. Mensen die een ernstige vorm van deze aandoening hebben, lijden geregeld aan depressies of ze leiden een teruggetrokken leven. Maar nu is daar een medicijn dat binnen enkele dagen alle eczeem uit het lichaam verjaagd. Het enige nadeel: het is peperduur.

Dupixent is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten toegelaten en het is niet moeilijk om te zien waarom. Het middel kost gemiddeld 37.000 dollar per jaar, maar uitschieters naar 50.000 dollar zijn ook mogelijk. De prijs is tot stand gekomen na onderhandelingen tussen verzekeraars en de maker, Regeneron. Amerikanen die geen verzekering hebben die het middel wil vergoeden, moeten het bedrag zelf op tafel leggen. Of ze blijven eczeem houden.

Voor deelnemers aan de klinische test van het middel staat vast dat het zeer goed werkt. Een vrouw die haar leven lang over haar hele lichaam rode uitslag had, heeft nu een normale huid. Ze gaat gelijk trouwen, vertelde ze het blad Time. Dupixent werkt doordat een antilichaam zich bindt aan het eiwit dat eczeem veroorzaakt. Dat is daardoor niet meer in staat om de huid te laten ontsteken. Een injectie met het middel werkt een paar weken en moet dan worden herhaald.

Er zijn plannen om het middel ook in Europa op de markt te brengen. De maker heeft een aanvraag ingediend om het hier te mogen verkopen. Voor hoeveel, is natuurlijk de vraag. Europese verzekeraars zijn minder geneigd om te lappen voor extreem dure middelen. In de VS is het heel normaal om zelfs voor eenvoudige medicijnen enorm hoge bedragen te vragen, een van de redenen dat zorg zo duur is daar.

Wanneer het middel op de markt komt en welke verzekeraars het gaan vergoeden, zal waarschijnlijk later dit jaar bekend worden gemaakt. Mocht het hier gratis worden voor verzekerden, zal dat een bloeiende parallelhandel op gang brengen met de VS.