Eerste landing op nieuwste eiland


nishinoshima

Voor het eerst hebben mensen rondgelopen op Nishinoshima, het nieuwste stukje wereld. Het eiland van Japan kwam twee jaar geleden uit de zee omhoog door vulkanische krachten. Het is sindsdien nog flink gegroeid en telt nu twee vierkante kilometer. Gelukkig is het ondertussen ook flink afgekoeld, wat wetenschappers de gelegenheid geeft om het nieuwste eiland te bestuderen.

Het Japanse ministerie van Milieu heeft een expeditie naar het eiland georganiseerd en daar monsters verzameld om thuis te bestuderen. Tot hun grote verbazing hadden al een paar planten op het eiland wortel geschoten. Opmerkelijk, aangezien de dichtstbijzijnde grote landmassa duizend kilometer verderop is. Ook is er ondertussen een flinke kolonie van maskergenten, een zeevogel.

De onderzoekers hebben uitzonderlijke maatregelen genomen om het eiland niet te verontreinigen met zelf meegebrachte zaden of andere biologische stoffen. Want het eiland biedt een unieke kans om te bestuderen hoe de natuur een nieuw stuk wereld koloniseert. De laatste keer dat zoiets gebeurde was in 1963, toen het eiland Surtsey voor de kust van IJsland ontstond. De eerste dieren die zich daar vestigden waren spinnen. Tegenwoordig worden er ook slakken en regenwormen gevonden.

De Japanners zijn benieuwd of het op Nishinoshima ook zo zal gaan. Het eiland ligt veel verder op zee, dus al het leven zal er met vogels heen moeten komen. Een ander fenomeen hebben de onderzoekers nu al kunnen vaststellen. Boven het eiland hangt meestal een wolk. Die ontstaat waarschijnlijk door waterdamp die door de warmte van het vulkanisme opstijgt.