Eerste kind van hiv genezen


De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Bij een 2-jarig kind werd bij zijn geboorte het hiv-virus vastgesteld. Binnen 30 uur werd het kind op een strikte therapie van aidsremmers gezet. Na 18 maanden staakten de ouders de behandeling, om 5 maanden later weer terug te keren. Het hiv-virus bleek tot grote verassing compleet uit het lichaam te zijn verdwenen, zo melden onderzoekers van het John Hopkins kinderziekenhuis.

Er is één eerder geval van genezing van hiv bekend: de nu 46-jarige Timothy Brown. Bij hem werd tijdens de hiv-behandeling in 2006 leukemie vastgesteld. Een stamceltransplantatie van iemand die immuun is tegen hiv genas niet alleen zijn leukemie, maar ook zijn aids.

Beide gevallen bewijzen dat hiv in bepaalde gevallen genezen kan worden. Het geval van de baby onderstreept het belang van het opsporen van seropositieve zwangere vrouwen. Niet alleen kan een tijdige behandeling van de moeder de besmetting van het ongeboren kind in 98 procent van de gevallen tegengaan, ook kan een therapie direct na de geboorte het kind dus genezen van de ziekte.

Foto: NIH/National Institute of Allergy and Infectious Diseases