Eerste hoofdtransplantatie nabij?


hoofdtransplantatie

Hij is er al een tijdje mee bezig, maar de Italiaanse arts Sergio Canavero denkt dat het nu heel dichtbij is: de eerste hoofdtransplantatie. Tijdens een grote medische conferentie in het Chinese Harbin heeft hij aangekondigd dat hij dergelijke transplantaties inmiddels heeft uitgevoerd bij honden en apen.

Tijdens deze experimenten zijn de ruggemergen van de proefdieren doorgesneden en weer aan elkaar vastgemaakt. Daarna konden de honden en apen weer gewoon lopen, aldus de Italiaan. Het bewijst volgens hem dat zijn techniek volmaakt is en dat hij het kan toepassen op mensen.

Canavero beschouwt zichzelf als een voorloper en beschuldigt andere artsen dat ze te conservatief zijn. Ze zouden mensen met een dwarslaesie de mogelijkheid onthouden om hun hoofd op een donorlichaam te plaatsen. Vrijwel al zijn vakgenoten denken dat de wetenschap nog niet zo ver is. Bovendien zijn er zwaar wegende ethische, morele en psychische bezwaren tegen een dergelijke ingreep.

Onzin, vindt de Italiaan, samen met zijn Chinese collega Ren Xiaoping. Met zijn twee├źn bereiden ze zich voor op proeven op mensen. Voor een dergelijke ingreep is een team van 12 specialisten nodig. De kosten schatten de twee artsen op 100 miljoen dollar. Toch zien ze het er binnen afzienbare tijd van komen. Ook in Harbin, waar Canavero tegenwoordig werkt; de Chinezen doen namelijk niet zo moeilijk over ethische bezwaren bij medische ingrepen.