Eerste dorp Pilgrim Fathers gevonden


pilgrim-fathers

Het is in de Verenigde Staten zo’n beetje de heilige graal van de archeologie: waar hebben de Pilgrim Fathers hun eerste nederzetting gebouwd? Het gaat om de groep Britse puriteinen die in 1620 vanuit Nederland naar de nieuwe wereld voeren om daar ongestoord hun geloof uit te kunnen oefenen. Eenmaal aangekomen, dankten ze de heer voor de veilige overtocht. Dat werd het feest Thanksgiving dat net weer is gevierd.

De eerste nederzetting noemden de hoofdzakelijk Engelstalige pelgrims Plymouth. Maar waar lag die? Lang was dat onbekend. Omdat snel een onderkomen nodig was, gebruikten de migranten geen bakstenen of zelfs maar een fundatie. Houten palen werden in de grond geslagen om te dienen als frame. Daaraan werden de houten muren bevestigd.

Hout verrot en het was daarom moeilijk te ontdekken waar het dorpje moet hebben gestaan. Dus moesten archeologen van de University of Massachusetts zeer omzichtig te werk gaan. In de buurt van Provincetown Harbor, waar het schip met de landverhuizers heeft aangelegd, werden grote stukken grond voorzichtig een paar centimeter afgegraven. Uiteindelijk werden de kenmerkende bruine vlekken in de ondergrond gevonden, de resten van de houten palen die daar ooit in de grond stonden.

Toen eenmaal was vastgesteld dat er genoeg palen waren en het dus om het oorspronkelijke dorp moest gaan, werd dieper gegraven. Al snel werden potscherven uit de juiste periode gevonden. Nog later kwamen allerlei gebruiksvoorwerpen boven de grond: musketkogels, kralen en tinnen bordjes. Sommige spullen komen wellicht uit Nederland. Een van de meest spectaculaire vondsten was het skelet van een half kalf. Is die tijdens de eerste Thanksgiving opgegeten, in plaats van kalkoen? Dat is niet meer te zeggen.

Het kalf is belangrijk omdat de oorspronkelijke bewoners van het gebied geen vee hielden. Het dier (of de zwangere moeder) is dus meegenomen uit Europa. Wellicht liggen nog meer artefacten in het voormalige dorp, de opgraving is nog in volle gang. De resultaten zijn ook nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, dus andere archeologen hebben nog niet kunnen reageren. Maar in Massachusetts zijn ze er behoorlijk zeker van dat ze de juiste plek hebben gevonden.