Eerste close-up van rode vlek Jupiter


Jupiter rode vlek

Voor het eerst is er een close up foto van de beroemde rode vlek op de planeet Jupiter. Daarop is goed te zien wat een enorme heksenketel dit fenomeen is. Wat voor ons alleen een mooi plaatje oplevert, is in het echt een eindeloze storm die in de atmosfeer van deze planeet woedt.

De foto’s zijn genomen door de NASA-sonde Juno, die op slechts 9000 kilometer hoogte over de planeet scheerde. Daardoor konden details worden gefotografeerd die een afmeting van een kilometer hebben. Dat geeft sterrenkundigen nieuwe inzichten in deze storm, die al eeuwen, mogelijk millennia woedt.

De vlek is zo groot, dat er drie aardes in zouden passen. De wolken die de storm vormen, zijn waarschijnlijk acht kilometer dik. Ze draaien tegen de wijzers van de klok in en hebben in zes aardse dagen een volledige cirkel gemaakt. Sinds een paar decennia is de vlek iets aan het krimpen, zonder dat wetenschappers weten waarom. Wellicht kan deze serie foto’s helpen om het antwoord te vinden.

Jupiter rode vlek 2

Dit is voorlopig de beste foto die we gaan hebben van de vlek. De intense straling en zwaartekracht van Jupiter betekende dat Juno maar een paar minuten kon afdalen richting de planeet. Daarbij waren alle sensoren en camera’s aan boord gericht op de rode vlek. Het was genoeg om deskundigen voor jaren studie aan nieuw materiaal te geven. Behalve de beelden zijn er nieuwe gegevens over straling en zwaartekracht verzamelt.

De mens heeft de vlek voor het eerst waargenomen in 1830, hoewel er ook aanwijzingen zijn dat astronomen in de zeventiende eeuw de vlek al zagen. Het is mogelijk dat de storm al voor die tijd aan de gang was, maar dat kan niet met zekerheid worden gezegd. Wel dat de storm de grootste is in ons stelsel van planeten.