Bewoonbare planeet ontdekt


De Nasa Kepler missie heeft een eerste planeet buiten de aarde ontdekt die leven mogelijk zou maken. Kepler 22b zoals de planeet is genoemd, is 2,4 keer zo groot als de aarde en draait rondjes rond een ster in de ‘gouden zone’. Dat betekent dat de planeet ver genoeg van de ster is verwijderd om niet kokend heet te zijn en dichtbij genoeg om van de warmte te profiteren.

Zo ziet Kepler 22b er waarschijnlijk uit. Afbeelding: Nasa.

De Kepler missie zoekt het heelal af naar planeten die leven zouden kunnen bevatten. In februari stond de teller van kandidaat planeten op 2326, maar waarschijnlijk zijn er sinds die tijd nog wel wat bij gekomen. Deze planeten worden nader onderzocht om te zien of ze wel in de gouden zone zitten.

Kepler 22b mag dan wel op de juiste afstand zitten van zijn ster, het is absoluut niet zeker of er ook daadwerkelijk leven voorkomt. Het is niet eens bekend of de planeet uit steen, gas of een mix bestaat. Er even heen om het te controleren is ook moeilijk, de planeet is 600 lichtjaren van ons verwijderd. Een jaar duurt er 290 dagen.

Follow Faqtman on Twitter