Eerlijker door testosteron


Hij is wel eerlijk.

Het hormoon testosteron heeft een slechte naam. Het is het ‘macho’ hormoon, dat mannen agressief maakt. Sporters gebruiken het als doping om harder te kunnen fietsen. Maar er is ook een positieve eigenschap van testosteron gevonden, je wordt er eerlijker door. Aan de Universität Bonn werden 91 jonge mannen aan een test onderworpen. De groep werd in tweeën gedeeld, de helft kreeg via een crème testosteron toegediend, de andere helft een placebo.

Vervolgens moesten de mannen dobbelen. Hoe hoger het aantal ogen dat ze gooiden, hoe meer geld ze kregen. Ze moesten de stand zelf bijhouden.

Daarbij gebeurde iets opmerkelijks: de mannen met extra testosteron waren eerlijker in hun opgave dan de controlegroep. In 35 procent van alle worpen gaven de mannen met het hormoon aan een 5 te hebben gegooid. In de groep zonder extra hormoon lag dat aantal op 62. Statistisch gezien is de kans op een 5 één op zes, dus 16,66 procent, dus beide groepen logen, alleen de testosteronmannen een beetje minder.

Volgens de onderzoekers worden mannen door het hormoon vooral trotser. Ze hebben een beter zelfbeeld en krijgen daardoor minder behoefte aan liegen.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter